Mr. Fill 3 maanden op proef in Giethoorn

Mr. Fill 3 maanden op proef in Giethoorn


De komende 3 maanden staan op de parkeerplaats in de ds. J.J. Ketstraat in Giethoorn twee zelfpersende afvalbakken. Mr. Fill, zoals de afvalbakken genoemd worden, werkt op zonne-energie en kan tot vijf keer meer afval opvangen dan een gewone afvalbak. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Op plekken waar de afvalbak altijd snel vol zit, zou dit wel eens een mooie oplossing kunnen zijn. De komende 3 maanden gaan we deze nieuwe techniek uitproberen.’ De proef is een initiatief van de werkgroep Openbare Ruimte, onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak in Giethoorn waarin Gieters Belang, Giethoorn Onderneemt en de gemeente samenwerken.

Mr. Fill ziet eruit als een gewone afvalbak, maar is uitgerust met nieuwe technieken. In de bak zit een automatische elektrische pers die het afval samenperst. Hierdoor kan er meer afval in. Dreigt de afvalbak vol te raken, dan geeft de vulgraadsensor een seintje. Deze tijdige signalering zorgt ervoor, dat de bak geleegd wordt op het moment dat het nodig is. Op die manier kunnen mensen altijd hun afval kwijt en voorkomt het zwerfafval door een te volle bak. 

Wethouder Marcel Scheringa: ‘De afvalbak is voorzien van zonnecellen die de benodigde energie opwekken voor de pers om zijn werk te doen. Een duurzame oplossing. De komende 3 maanden gaan we het testen. Daarna gaan we de proef samen met de werkgroep Openbare Ruimte evalueren. Afhankelijk daarvan gaan we kijken naar een mogelijk vervolg.’