Project Groeiend toerisme

Groeiend toerisme

Goed en slecht nieuws: het spanningsveld

Giethoorn is regelmatig in het nieuws als polulaire toeristenbestemming. Het gaat vooral over het groeiende aantal Chinese toeristen. Maar als je op een drukke dag over het pad loopt hoor je van alles: naast Chinees en natuurlijk Nederlands onder andere Engels, Arabisch, Italiaans, Hebreeuws, Duits, Frans etc. Het groeiende toerisme is goed en slecht nieuws: het is goed voor de plaatselijke horeca en zorgt voor veel werkgelegenheid, bedrijvigheid en gezelligheid. De drukte zorgt echter ook voor overlast voor de bewoners. Een groeiend spanningsveld dus. Gieters Belang probeert haar steentje bij te dragen om dit alles in evenwicht te houden.

Spookhuizen

Recentelijk is er onrust in Giethoorn ontstaan over het aankopen van diverse woonhuizen door een Chinese ondernemer, vermoedelijk bedoeld om deze te verhuren aan toeristen. Gieters Belang vindt dit zorgelijk, zowel voor bewoners als voor ondernemers. Bewoners willen niet in een dorp wonen met ‘spookhuizen’ die in de winter donker en verlaten zijn. Giethoorn dankt zijn aantrekkingskracht eraan dat het een levend dorp is. Als de leefbaarheid afneemt en bewoners vertrekken, kan ook de aantrekkingskracht voor toeristen afnemen. Om te voorkomen dat Giethoorn een spookdorp wordt willen wij dit samen met de gemeente oppakken.

Projecten

Het groeiende toerisme leidt tot diverse aandachtspunten waar we ons in meer of mindere maten willen inzetten, waaronder:

- Spookhuizen
- Parkeerproblemen
- Overlast door toelevering horeca; veel (koel)vrachtwagens
- Bereikbaarheid voor hulpdiensten
- Status/onderhoud Binnen-, Noorder-, en Zuiderpad (separaat project, zie tabblad projecten)
- Bewegwijzering, verlichting en zwerfvuil (separaat project, zie tabblad projecten)

etc.